DOĞUM SONRASI İLK HAFTA
Bu dönemde anne bebek uyumu gelişmektedir. Anne, emzirme danışmanlığını ve emzirme eğitimini almamış ise muhakkak bu eğitimi alması gerekmektedir. Taburculuk sonrası poliklinik kontrolü bu dönemde yapılır. Aslında hastane de taburcu olduktan sonra bebek eve adapte olmuş mu? Her hangi bir sorun var mı? Beslenmesi yeterli mi? Sarılık sorunu olmuş mu? Bu sorulara cevap aranır.
İlk poliklinik muayenesinde ayrıntılı fizik muayene, tartı, sarılık ölçümü, işitme testi yapılmalıdır.
Ben çocuk hekimi olarak polikliniğime ilk defa gelen anne babalara acil durumları anlatıyorum.
Bizim için acil olmayan durumlar bebeğimiz için acil bir durum olabilir. Unutulmamalıdır ki bebeğimiz tamamen bize bağımlıdır. Her anne baba bebeğini korumak ister, fakat hangi durumların acil olduğu, hangi durumların sorun oluşturabileceğini bilmez isek, korumayı yeterli yapamayız.
Bebekler için acil durumlar ve hekime başvurmamız gereken durumlar.
- Bebeğimizin ateşi var ise
- Bebeğimiz beslenemiyor, aç olduğunda dahi fışkırır tarda kusuyor ise
- Bebeğimizin emmesi azalmış ise
- Bebeğimizin idrar yapması azalmış ise
- Bebeğimizin cildinde özelliklede kol ve bacaklarına kadar sarılık artmış ve uyandırılamıyor ise
- Bebeğimizin öksürüğü var ise
- Bebeğimiz hızlı nefes alıyor ise (bebekler erişkinlere göre dakikada çok daha fazla nefes alır, bebeğimiz normal zamanlarınkinden daha fazla sayıda nefes alıyor ise)
- Bebeğimiz havale geçirmiş ise
- Bebeğinizde özellikle dudaklarında morarma hissetmiş iseniz
- Bebeğimizin kasıklarında fıtıklaşma hissettiniz ise
- Bebeğiniz aç olsa dahi ağlamıyor veya tiz sesle ağlıyor hatta inliyor ise
- Bebeğimizin göbeğinden kan veya pis kokulu akıntı geliyor ise
- Bebeğinizde herhangi bir sorun olduğunu düşünüyor iseniz
Bu durumlarda profesyonel birine (çocuk hekimi) başvurmalısınız ve asla risk almamalısınız. Hatta nöbet gibi morarma gibi nefes almada zorluk gibi durumlarda evinize en yakın sağlık kurumuna veya 112 ye başvurmalısınız.
Doğum sonrası aile hekiminize başvurmalısınız, burada hem bilgileriniz alınacak hem de tarama için ikinci topuk testini vereceksiniz. Aile hekiminiz size D vitamini de önerecektir.
Anne sütünde aslında bebeğimiz için birçok vitamin mineral enerji ve protein bulunmaktadır. Fakat K vitamini ve D vitamini yetersizdir. K vitamini doğan her bebeğe kas içine uygulanarak yapılır. Bu vitaminin eksikliğinde bebeğinizde beyin kanaması dahi, daha birçok kanama görülebilir. D vitamini ise kemik metabolizması üzerine, bağışıklık sistemi üzerine birçok olumlu etkisi vardır.
Uzm. Dr. AKİF ÇELİK
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları