Bazı çocuklar uyurken yürüyebilirler. Çocuğunuzun gözleri açıktır ama uyku halindedirler. Çocuğunuz uyanıkken olduğu kadar dengeli değildir. Giyinip soyunma, kapıları açıp kapama, ışıkları açıp kapama gibi yarı amaçlı hareketler yapabilir. Uyurgezerlik atağı yattıktan 1-2 saat sonra başlar ve 5 ila 20 dakika arası sürer. Bu süre zarfında, ebeveyn ne yaparsa yapsın çocuk uyandırılamaz.
Uyurgezerlik derin uyku sırasında gerçekleşen bir davranış bozukluğudur. Bazen genetik olabilmektedir ve genelde 5-15 yaş arası çocukları etkilemektedir. Genelde ergenlik döneminde son bulur.
Uyurgezerlik ile nasıl başa çıkılır?
Çocuğunuzu yavaşça yatağına yönlendirmelisiniz. Önce çocuğunuzu banyoya yönlendirin çünkü çişini yapacak bir yer arıyor olabilir. Sonra onu yatak odasına yönlendirin ve yatağa geçmesini sağlayın. Çocuğunuzu uyandırmaya çalışmayın.
Çocuğunuzu kaza ve yaralanmalardan koruyun! Bu süreçte kaza yapmaya açık olabileceğinin farkında olun ve çocuğunuzun yaralanmasını önleyin. Ranzanın üst katında yatırmayın.
Yorgunluk ve uykusuzluk daha sık uyurgezerliğe yol açabilir. Bu nedenle, özellikle hasta veya yorgun olduğunda, çocuğunuzun uygun bir saatte yattığından emin olun.
Uyurgezerliği önlemek için uykusunu düzenleyin
Çocuğunuz sık uyurgezerlik yaşıyorsa ve 6 yaşından büyükse, bu rahatsız edici uyku düzenini ortadan kaldırmaya çalışın. Birkaç gece süresince , uykuya dalışından uyurgezerliğin başlamasına kadar kaç dakika geçtiğini not edin. Ardından, beklenen başlangıç zamanından 15 dakika önce çocuğunuzu uyandırın. Çocuğunuza yatmadan önce bunu yapacağınızı anlatın. Onu 5 dakika boyunca tamamen uyanık tutun. Bu uyandırma davranışını art arda 7 gece gerçekleştirin. Uyurgezerlik tekrarlarsa, bu 7 gecelik eğitim programını tekrarlayın.
Uzm. Dr. Akif ÇELİK
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı