Skip to main content

MENENJİT NEDİR NE DEĞİLDİR?

By Kasım 30, 2022Şubat 27th, 2023Çocuk Nörolojisi

Menenjit Nedir?

Menenjit, beyni ve omuriliği kaplayan zarların iltihaplanmasıdır.

 

Her yaştan insan menenjite yakalanabilir. Ancak kalabalık ortamlarda yaşayanlar arasında kolayca yayılabilir, bu nedenle gençler, üniversite öğrencileri ve yatılı okul öğrencileri enfeksiyon için daha yüksek risk altındadır.

 

Hızlı bir şekilde tedavi edilirse, menenjit başarılı ve hasarsız bir şekilde atlatılabilir. Bu nedenle, rutin aşıları yaptırmanız, menenjit belirtilerini bilmeniz ve çocuğunuzun hastalığa yakalandığını düşünüyorsanız hemen tıbbi yardım almanız önemlidir.

 

Menenjit Neden Olur?

Vakaların çoğuna bakteri veya virüsler neden olur, ancak bazılarına belirli ilaçlar veya hastalıklar neden olabilir.Menenjite neden olan bakteri ve virüsler genelde oldukça yaygındır ve diğer sıradan hastalıklara (boğaz veya ortakulak iltihabı gibi) neden olur. Her iki menenjit türü de diğer yaygın enfeksiyonların çoğunda olduğu gibi yayılır – hasta biri, hasta olmayan birine dokunur, öper, öksürür veya hapşırır.

 

Bakteriyel menenjit nadirdir, ancak genellikle ciddidir ve hemen tedavi edilmezse yaşamı tehdit edebilir.

Bazı bakteriyel menenjit vakalarında, bakteri ciddi bir kafa travması veya ciddi bir kulak enfeksiyonu veya sinüzit gibi ciddi bir bölgesel enfeksiyondan beyne yayılır. Her yaş grubu çocuk için farklı etkenler farklı sıklıklarda görülür

 

Viral menenjit, bakteriyel menenjitten daha sık görülür ve genellikle daha az ciddidir. Soğuk algınlığı, ishal, uçuk ve grip gibi virüsler bazen menenjite neden olabilmektedir.

 

Menenjitin Belirtileri Nelerdir?

Menenjit belirtileri, çocuğun yaşına ve enfeksiyonun nedenine bağlı olarak değişir. İlk belirtiler hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir veya soğuk algınlığı, ishal, kusma gibi diğer enfeksiyon belirtileri görüldükten birkaç gün sonra başlayabilir.

 

Sık görülen belirtiler şunlardır:

-ateş

-halsizlik

-sinirlilik

-baş ağrısı

-ışığa karşı hassasiyet

-boyunda sertlik (ense sertliği olarak bilinir)

-deri döküntüsü (kırmızı ve mor-değişken boyutlarda)

 

Bebeklerde Menenjit

Bebeklerde farklı belirtileri olabilir. Bebekler huzursuz olabilir, beslenemeyebilir ve uykulu olabilir veya uyanması zor olabilir. Kucğaa alınıp sallansalar bile onları rahatlatmak zor olabilir. Ayrıca ateş veya bıngıldakta şişlik-bombeleşme olabilir.

 

Bebeklerde menenjitin diğer belirtileri arasında şunlar olabilir:

-sarılık

-vücut ve boyunda sertlik

-vücut sıcaklığında düşme

-emmeme veya zayıf emme

-tiz ve halsiz bir sesle ağlama

 

Menenjit Nasıl Teşhis Edilir?

Bakteriyel menenjit çok ciddi olabilir. Bu nedenle, belirtileri görürseniz veya çocuğunuzun menenjit olabileceğini düşünüyorsanız, doktora götürmeniz gerekmektedir.

 

Menenjitten şüpheleniliyorsa, doktor çocuğunuzun belinden bir iğneyle omuriliğinden sıvı alarak bunu tahlil ettirecektir. Bu test, herhangi bir iltihaplanma belirtisini ve enfeksiyonun bir virüs veya bakteriden kaynaklanıp kaynaklanmadığını gösterecektir.

Uzm. Dr. Akif ÇELİK
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Epilepsi Nedir?

Epilepsili çocuklar tekrarlayan nöbetler geçirirler. Nöbet, beyinde birinin davranışını, hareketini veya duygularını değiştirebilen olağandışı ve kontrolsüz elektriksel aktiviteden kaynaklanır.

Farklı epilepsi türleri ve bunlar için farklı tedaviler vardır. Bazı çocuklar bu durumdan iyileşebilir

Beynin her iki tarafını tutan nöbetler genelleşmiş nöbetken tek tarafını tutan nöbetler kısmi nöbettir.

Epilepsi nedenleri:

-genetik hastalıklar

-beyinde hasar veya kitle

-beynin gelişmesiyle ilgili sorunlar

-beyin kanaması

-enfeksiyonlar (menenjit , tüberküloz vs…)

-Down sendromu, otizm ve bazı metabolik bozukluklar

-ailesel

Epilepsi vakalarının yarısından fazlasında net bir neden yoktur. Ancak daha fazla genetik mutasyon keşfedildikçe bu durum değişmektedir.

Epilepsi Nasıl Teşhis Edilir?

Bir çocuk nöbet geçirmişse, doktor genellikle aileyi bir çocuk nöroloğuna yönlendirir. Nörolog sorular soracak, çocuğu muayene edecek ve epilepsiyi kontrol etmek için testler isteyecektir.

Şu testler epilepsi tanısı ve tipinin belirlenmesi için yapılabilir.

-Kan ve idrar testleri

-Beyin dalgalarını/beyindeki elektriksel aktiviteyi görmek için EEG

-VEEG(video kaydı ile EEG)

-Radyolojik yöntemler: Bilgisayarlı Tomografi, MR ve PET/MR taramaları

 

Epilepsi Tedavisi

Epilepsi tedavisinde genellikle ilaç tedavisi önceliklidir. Bazı epilepsi türlerinde çocuklar için özel diyetler önerilebilir (ketojenik diyet gibi).

Kontrol edilmesi zor nöbetler için doktorlar sinir uyarımı veya epilepsi ameliyatı önerebilir.

 

Ebeveynler Ne Yapabilir?

Epilepsili çocukların çoğu normal bir yaşam sürebilir. Çocuğunuzun epilepsi ile daha iyi yaşamasına yardımcı olmak için, nöroloğun şu konulardaki tavsiyelerine uyduğunuzdan emin olun.

Önemli noktalar:

-İlaçları düzenli ve önerilen dozda almak

-tetikleyicilerden kaçınmak (aşırı stres, uykusuzluk, bazı ilaç türleri gibi)

-Verilen diyete uymak

-yüzerken veya banyo yaparken önlem almak

-araç kullanabilme açısından değerlendirilmek

-çocuğunuzun tıbbi kimlik bileziği (epilepsi hastası olduğunu belirten bir bileklik) takması gerekip gerekmediği

-öğrenme veya davranış problemleri olursa yardım almaları

-Diğer yetişkinlerin ve bakıcıların (aile üyeleri, bebek bakıcıları, öğretmenler vb.) çocuğunuzu bir nöbet sırasında güvende tutmak için ne yapacaklarını bildiklerinden emin olun.

 

Çocuğunuzda epilepsi varsa, onlara yalnız olmadıkları konusunda güvence verin ve kaygılarını giderin. Doktorunuz ve bakım ekibi soruları yanıtlayabilir ve destek sunabilir. Ayrıca ilgili bir destek grubu önerebilirler.

Uzm. Dr. Akif ÇELİK
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı