Skip to main content

ÇOCUKLARDA TAŞIT TUTMASI

By Kasım 14, 2022Şubat 27th, 2023Çocuk Nörolojisi

Hareket hastalığı, küçük çocuklarda yaygın bir durumdur. Arabada başı dönen ve midesi bulanan aynı çocuklar aynı zamanda deniz tutmasına, tren tutmasına ve okul gezilerinde rahatsızlanmaya meyillidir. Sorun, iç kulağımızın dengeden sorumlu kısmının genetik hassaslığından kaynaklanmaktadır. Duygusal problemlerle ilgili değildir ve çocuğunuz onu kontrol edemez. Taşıt tutması genellikle ömür boyu süren bir problemdir ama çözümsüz değildir

Evde neler yapabilirsiniz?

Bulantı Tedavisi—Çocuğunuzu yatırın ve yakınlarda bir kusma kabı bulundurun. Bulantısı geçene kadar sadece yudum yudum berrak sıvı verin. Çocuğunuz uyursa, daha iyi olacaktır. Çocuklar bu durumda genelde bir kereden fazla kusmazlar ve şikayetleri yaklaşık 4 saat içinde geçer.

Hareket Hastalığının Önlenmesi

Bulantı Önleyici İlaçlar- Çocuk doktorunuza başvurarak çocuğunuza uygun ilaç tedavisini düzenlemesini sağlayabilirsiniz. Bu ilaçların bir kısmı her ne kadar reçetesiz alınabilse de bir çocuk doktorunun gözetiminde kullanılması daima daha iyidir.

Araba Gezileri—Çocuğunuzu pencereye yakın oturtun. 12 yaşından sonra çocuğunuzu ön koltuğa oturtun ve ön camdan yola bakmasını sağlayın. Çocuğunuzdan araba yolculuğu sırasında kitaplara bakmamasını veya oyun oynamamasını isteyin bu durum denge sistemimizi olumsuz etkileyip bulantıyı artıracaktır. Temiz hava girişi için bir pencereyi açık tutun.

Eğlence Parkları—Çocuğunuzun dönen oyuncaklardan kaçınmasını sağlayın. Bazı çocukların dönme dolaba bakarken bile midesi bulanabilirken kimisi de bazı dönen oyuncaklarda pek sorun yaşamazlar.

Deniz Yolculuğu—Mümkün olduğunca kaçının. Aksi takdirde, güvertede kalın ve ufka bakın, gittiğiniz yöne odaklanmak bulantıyı azaltacaktır. Küçük göllerde tekne gezintisi yapmak genellikle çok sorun yaratmaz.

Uçak Yolculuğu— Türbülans en az orada hissedildiği için, uçağın kanatlarına veya merkezine yakın bir koltuk seçerek uçak yolculuğunda bulantı riskini azaltabilirsiniz.

Yemekler— Yolculuk günlerinde çocuğunuzun sade kraker gibi hafif besinler tüketmesini sağlayın.

Uzm. Dr. Akif ÇELİK
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı