Skip to main content

UYKU UYUMSUZLUĞU

By Kasım 12, 2022Şubat 27th, 2023Çocuk Nörolojisi

2 yaşından büyük çocuklar bazen yatağa    gitmeyi veya yatak odasında kalmayı reddeder. Bu çocuklar artık             beşikte uyumadıkları için yatak odasından çıkmaları daha kolaydır. Böyle durumlarda çocuk genelde ebeveynin kucağında ya        da televizyon izlerken uyuyakalır. Daha hafif uyku uyumsuzluklarında, çocuk yatak odasında kalır ancak devamlı sorular sorar, mantıksız isteklerde bulunur, ağlama veya öfke             nöbetleri ile yatma vakti etkileşimini uzatır.

Sabahları bu çocuklar geç uyanırlar ya da çok geç yattıkları için uyandırılmak zorunda kalırlar.

Çocuklarda uyku uyumsuzluğu genelde korkudan dolayı değil ailesinin sınırlarını denemeye çalışmasından ortaya çıkar. Çocuk bu uğraşısının sonucunda daha fazla oyun ve ilgi elde eder. Bu durum çocuğun bakış açısıyla olumlu görünse bile çocuk açısından gelişimsel sorunlara yol açmaktadır.

Uyku Uyumsuzluğuyla nasıl mücadele edilir?

Çocuğunuza iyi uyku alışkanlıklarını anlatın

Geceye güzel ve eğlenceli bir uyku rutiniyle başlayın (diş fırçalamak, duş aldırmak, dua etmek, masal okumak, günü hakkında konuşmak ya da sarılmak gibi)

Çocuğunuza uyku vaktinden sonra yatak odasından çıkamayacağını net bir şekilde belirtin ve bu kuralı uygulayın

Çocuğunuz öfkelenirse ve size bağırırsa kendisine zarar vermeyeceğinden eminseniz kapıyı örtün.

Çocuğunuz çok korkuyorsa başlarda onun yanına ara ara gidebilirsiniz ama ilerleyen günlerde bu davranışı azaltın.

Çocuğunuzu erken uyanmaya alıştırın.

Çocuğunuz 2 haftadır uyguladığınız uyku programına uymuyor, sürekli kapıyı kapatmak zorunda kalıyorsanız veya çocuğunuz çok fazla kabus görüyorsa çocuk doktorunuza başvurun.

Uzm. Dr. Akif ÇELİK
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı